Moren min bakte alltid brød. Vi var syv søsken, så
det var noen munner å mette. Hun sa alltid ”Det er veldig lett”. Jeg husker
godt at dette alene fikk meg til å miste motet. Verre ble det da jeg ba om en
oppskrift. ”Oppskrift bruker jeg ikke, men det er veldig lett”. Hvis noe blir
beskrevet som veldig lett, mens nøyaktige instruksjoner uteblir, blir det for
meg mer et mysterium enn noe som er veldig enkelt. Jeg trengte dessuten ikke
bake brød, det gjorde jo hun. Da jeg flyttet til California i 2005 skjønte jeg
fort at det måtte jeg lære meg. Det fantes rett og slett ikke noe sunt og godt
brød å få kjøpt i butikkene der. Det man
må lære seg, det lærer man seg. Mamma foreslo et utgangspunkt som jeg siden har
videreutviklet. Det handler om forhold og grunnprinsipper snarere enn en presis
oppskrift. Her kommer den.
Til tre brød trenger du
12 dl væske
3 ts havsalt
6 ss olivenolje
1 pakke tørrgjær (evt fersk)
2 dl valgfrie frø, for eksempel solsikkefrø
Mel til en passe deig. 50 % grovt mel og 50 %
siktet/fint sammalt hvete blir en fin deig. Det går med litt mer enn 1 kg til tre brød, men jeg har ærlig talt ikke veid og målt det opp nøyaktig.
200 grader i ca 1 time
Jeg bruker ofte havregrøt i brødet, men aldri
havregryn, da smuler brødet seg veldig. 4 dl havre, 8 dl vann, kokes opp, spis
f.eks. litt til frokost, bland resten i deigen.
Ha havregrøt og vann så det totale vanninnholdet
blir ca 12 dl i en stor bolle
(det blir
automatisk ganske passelig temperatur når man blander kaldt vann i den varme grøten).
Bland
det tørre for seg selv. Lag en grøtete røre.
Tilsett gradvis mer mel. Elt
deigen til den blir sømløs. La den heve til dobbel størrelse. (30 min el mer).
Elt deigen igjen, til den ”hefter seg i seg selv”.
Den eneste måten å finne ut
av det på er å prøve det. Som mamma sa ”det er veldig lett”, Men alt man kan er
jo veldig lett, så jeg sier kanskje heller Du
skjønner det når du ser det.
Smør tre brødformer. Del deigen i tre like
store emner og elt disse hver for seg.
Sett ovnen på 200 grader.
Ha deigen i formene. Etterhev i ca 30 min
med plast eller et håndkle over.
Stek i forvarmet ovn i ca 50 min, etterstek på
siden uten form i 5 min.
La hvile på rist etter steking. For å bevare skorpene
sprø er det aller best å oppbevare i papir det første døgnet, eller svøpt i et
kjøkkenhåndkle. Lykke til!
Det er kanskje ikke veldig lett, men det er ikke
veldig vanskelig heller, og nybakte brød er alltid verdt arbeidet.
(Pleier å
skjære opp og fryse ned, så har jeg alltid nybakt brød til en takknemlig
gjeng).
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar