onsdag 4. juni 2014

Smuldrepai - Rabarbra eller epler med rømmekrem

Prinsippet med en smuldrepai er egentlig temmelig enkelt. Man tar sesongens frukt eller bær, gjerne av det litt syrlige slaget, lager en deig som legges over den rensede frukten/bærene, og baker det hele i ovnen til fruktsaften siver ut på sidene og toppen er herlig gylden. Om forsommeren er rabarbra nydelig, så kommer alle bærene, og frukt som fersken og nektariner. Deretter er det tid for høstfruktene; pærer plommer og epler. Og det blir like godt bestandig og alltid. Serveres gjerne med pisket krem eller vaniljeis. Min favoritt er usøtet kremfløte pisket sammen med rømme og ekte vaniljepulver. Da blir det sånn helt perfekt fyldig, og ikke altfor for søtt.

ca 1 kg g frukt, i dette tilfellet rabarbra eller epler
200 g bær (valgfritt)
50 g sukker
70 g brunt sukker
150 g smør, i terninger
200 g hvetemel
30 g finhakkede valnøtter 
2 ts kanel
1 ts vanilje
1 klype muskat for de vågale
2 ss sukker og kanel til å drysse over frukten

Eple og kanel
Eller nydelig rabarbra
Med smuldredeigen før steking
og etter steking

Sett ovnen på 190 grader. Smør en paiform 24 cm diameter. Skrell og skjær rabarbra/epler i terninger. Bland med litt sukker og kanel, evt vanilje. 
Ha sukker, smør, brunt sukker og hvetemel i en bakebolle. Arbeid inn smøret, deretter mel og evt valnøtter. Deigen er ferdig når den ligner våt sand. Bruk gjerne en K-spade beregnet på å blande paideiger. Legg frukten i formen, dekk med deigen, stek i ca 30-40 min til det dufter i hele huset og fruktsaften bobler på sidene. Toppen skal være lett gylden. 

Pisk for eksempel 3 dl kremfløte sammen med 1 dl seterrømme og 1 ts vaniljepulver evt ekte vaniljesukker. Pisk til det former små topper. Serveres på lun pai. Overgod dessert som forsvinner like fort som den blir satt på bordet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar