torsdag 10. april 2014

Sjokoladeostekake etter Nigella Lawson

Hva er egentlig det beste jeg vet? Det kommer vel an på kategorien, kanskje. Men hva ostekaker angår, så tror jeg det må være denne. Lett syrlig, fløyelsmyk, rik, sjokoladeaktig og bare veldig, veldig god. Den eneste ulempen er at den er nokså tidkrevende (og ikke minst dyr) å lage. Kanskje det ikke er en ulempe likevel? Her kommer oppskriften. Jeg har laget glasur og pyntet med bringebær og hvit sjokolade, men den trenger egentlig ingen av delene for å være helt fantastisk god.


Til bunnen trenger du:
200 g  digestivekjeks
 80 g  smør
 1,5  ss  kakaopulver

Fyll
175 g  kokesjokolade, brukket I biter, smeltet over svak varme
 600 g  Philadelphia kremost
 150 g  sukker
1  ts  vaniljepulver
 3 store egg 
 3 store eggeplommer 
 1,5 dl rømme 
 ½ ts kakaopulver (blandet med 1ss varmt vann)

Glasur:
100 g kokesjokolade
5 ss smør
1 ts vaniljepulver

Romtemperer alle ingrediensene, inkludert kremost og egg.
Sett ovnen på 180 grader
Smelt smøret til bunnen. Knus kjeksen. Bland kjekssmuler og kakaopulver med smøret. Dekk bunnen  i en springform (24 cm diameter) med bakepapir. Smør sidene. Press kjeksblandingen jevnt i bunnen. Sett i fryser/kjøleskap til avkjøling.
Smelt kokesjokoladen i vannbad.
Bruk en miksmaster og pisk kremost og sukker luftig.
Tilsett eggene, ett om gangen. Ha i eggeplommene og rømme.
Tilsett sjokolade, kakao blandet med vann og vanilje. Bland godt sammen.
Ha alt i formen. Dekk utsiden av formen med plastfolie, deretter aluminiumsfolie.

Sett formen i en stor langpanne. Hell på nykokt vann (fra en vannkoker) til det kommer ca halvveis opp formen. Stek i ca 45 min. La kaken avkjøle med ovnsdøren litt på gløtt, ta den deretter ut, og la avkjøles helt før den settes i kjøleskapet over natten.

Denne oppskriften er en variant av Nigella Lawsons sjokoladeostekake. Jeg brukte vanilje istedenfor custard powder, og økte kjeksmengden, da det ble litt snaut med 125 g i springformen min.
Glasuren er hentet fra Julia Childs sjokoladekake med mandler. Smelt sjokoladen og smøret på svak varme, tilsett vaniljepulver, rør godt og ha på avkjølt kake.

Pynt: Bringebær og revet, hvit sjokolade. Vent til glasuren er kald, ellers smelter bare den hvite sjokoladen.

Holdbar i minst 5 dager i kjøleskap. Bør stå litt på benken før den deles opp med en glovarm kniv (for å skjære rene stykker). Jeg pleier å skylle kniven i varmt vann mellom hvert stykke.

Uten vannbad vil kaken ha en tendens til å sprekke opp mye mer på toppen. Pass på å helle vannet i langpannen etter at kaken er satt inn i ovnen. Det er vanskelig å balansere kokende vann i langpanne, jeg har prøvd!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar